7 Belangrijkste voordelen van flexplekken

Dankzij de toenemende bekendheid van de voordelen van flexplek zijn ondernemers, freelancers, telewerkers, eigenaren van kleine bedrijven en starters bevrijd van dure kantoorcontracten en werken vanuit garages, kelders, cafés, hotellobby’s of woonkamers.

Flexplek spaces – gedefinieerd als werkruimten op basis van lidmaatschap waar diverse groepen freelancers, telewerkers en andere onafhankelijke professionals samenwerken in een gedeelde, gemeenschappelijke omgeving – zijn een hybride van je favoriete buurtkoffiezaak en een traditionele kantooromgeving. Ze bieden een sociale, ondersteunende, energieke en creatieve omgeving die bedrijfsgroei bevordert, terwijl ze de apparatuur, technologie, ondersteunend personeel en vergaderruimtes bieden die je nodig hebt om zaken te doen.

Lees verder voor meer informatie over hoe flexplek een verscheidenheid aan werknemers en bedrijven ten goede komt, waaronder:

– Ondernemers

– Freelancers

– Werknemers op afstand

– Eigenaren van kleine bedrijven

– Startups

Top 7 Voordelen van Flexplek

Flexplek verschuift de manier waarop mensen werken naar een meer collaboratieve en verbonden aanpak. Voordelen van flexplek ruimtes zijn onder andere:

Voordelen van flexplek voor bedrijven

– Meer geld om te investeren in bedrijfsgroei: Je bespaart een aanzienlijk bedrag door alleen te betalen voor de ruimte die je nodig hebt, wanneer je die nodig hebt, in plaats van vast te zitten aan een langlopend huurcontract. Bovendien bespaar je op de kosten van apparatuur (kopieerapparaten, printers, scanners, projectoren, enz.), receptionist, nutsvoorzieningen, koffie en meer. Als je een flexplek-kantoor huurt, hoef je ook geen stoelen, bureaus of archiefkasten te kopen. Al deze besparingen vertalen zich in geld dat je weer in je bedrijf kunt investeren.

– Verhoogde productiviteit: Werken in een flexplekruimte kan je productiever maken, vooral als je voorheen vanuit huis werkte. Je zult moeten opstaan, je aankleden en het huis uit gaan in plaats van in de verleiding te komen om in je pyjama te blijven of huisprojecten aan te pakken, klusjes te doen of televisie te kijken wanneer je zou moeten werken. Bovendien word je omringd door mensen die gefocust zijn om werk af te krijgen, wat jou zal helpen hetzelfde te doen.

-Geboorteplaats van nieuwe ideeën: De energieke, ondernemende omgeving van flexplek spaces kan ook inspireren tot het uitwisselen van ideeën, of het nu gaat om het stuiteren van een concept van een collega in de werkruimte of bij een kopje koffie tijdens een pauze.

-Meer business: De kameraadschap van flexplek spaces kan ook een bron zijn van wederzijdse steun, en mogelijke zakelijke verwijzingen, van je mede-flexplek space huurders.

Leestip: Voordelen van een flexplek bij Kemker Flex

Persoonlijke voordelen van flexplek

– Betere balans tussen werk en privé: Werken vanuit een toegewezen werkruimte stelt je in staat de persoonlijke en de werkkant van je leven te scheiden. Je laat je werk achter op je werk als je naar huis gaat, met als bijkomend voordeel dat je geen werkgerelateerde rommel in huis hebt. Als je vroeg naar binnen moet, laat moet werken of later op de avond weer aan het werk moet, dan kan dat waarschijnlijk omdat de meeste flexplek spaces 24/7 toegankelijk zijn.

– Een ondersteunende gemeenschap: Veel mensen die op afstand werken of zelfstandig ondernemer zijn voelen zich geïsoleerd en eenzaam, vooral als ze vroeger in een collegiaal kantoor werkten. Werken in een flexplekruimte biedt mogelijkheden om in contact te komen met zakenmensen die complementaire vaardigheden hebben. Het “samen werken” ethos beschrijft een omgeving waarin het gebruikelijk is dat flexplek “collega’s” elkaars bedrijf leren kennen en ondersteunen. Je zult waarschijnlijk elke dag met een energiek en geïnspireerd gevoel je werk verlaten.

– Emotionele steun: Iedere ondernemer heeft momenten van zelftwijfel. Het aanboren van de steun van andere ondernemers die in jouw flexplek space werken zal je helpen om die te overwinnen. Zij hebben waarschijnlijk tips en trucs te delen die voor hen hebben gewerkt.