Wat zijn de voordelen van een virtueel prototype?

Ben je van plan om binnenkort een nieuw product op de markt te brengen? Of wil je een nieuw systeem implementeren binnen jouw bedrijf? Dan is het altijd maar de vraag hoe dit uitpakt. In het geval van een nieuw product hoop je natuurlijk dat dit direct goed verkoopt. Indien het om een nieuw systeem gaat, wil je natuurlijk dat dit zo goed mogelijk werkt. In beide gevallen zit je niet te wachten op gebreken. Toch kunnen deze wel ontstaan. Je moet in dat geval aanpassingen (laten) doen. Dit gaat vaak gepaard met behoorlijk wat kosten. Dit kun je voorkomen door eerst een virtueel prototype te laten maken. Benieuwd naar de voordelen van zo’n prototype? Wij zetten ze hier voor je op een rijtje!

1. De kosten liggen een stuk lager
Laat je eigenlijk altijd eerst een prototype maken voordat je het definitieve product laat produceren? Dan weet je ongetwijfeld dat dit gepaard gaat met behoorlijk wat kosten. Het blijft namelijk vaak niet bij één prototype. Er moeten doorgaans meerdere versies gemaakt worden, omdat er geregeld fouten of mankementen ontdekt worden. De productie van iedere prototype kost jou geld. Ben je het zat om hier telkens voor te betalen? Dan is een virtueel prototype ongetwijfeld iets voor jou. Waarom? Omdat je het prototype in dat geval digitaal kunt bekijken. Er hoeft (nog) niets fysiek geproduceerd te worden dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Met een virtueel prototype ben je dus een stuk goedkoper uit dan met een fysiek exemplaar.

2. Snellere lancering
Heb je een goed idee en wil je dit zo snel mogelijk lanceren? Dan gaat hier vaak behoorlijk wat tijd overheen wanneer je eerst een prototype laat maken. Het produceren van iets nieuws neemt nou eenmaal tijd in beslag. Hierdoor kan het betrekkelijk lang duren voordat het product uiteindelijk in de winkel ligt. Dit komt onder meer doordat er vaak meerdere prototypes geproduceerd moeten worden. Wil je een snelle lancering van jouw product? Kies dan voor een virtueel prototype. Het voordeel van laatstgenoemde prototype is dat deze volledig digitaal is. Aanpassingen kunnen met één klik gerealiseerd worden. Zodoende kun je jouw product dus direct finetunen voordat deze in productie gaat. Eén prototype volstaat in dat geval vaak, waardoor jouw nieuwe product binnen de kortste keren in de winkel ligt!

3. Meerdere prototypes verleden tijd
Voordat er een product of systeem op de markt wordt gebracht, wordt deze doorgaans eerst goed getest. Om dit te doen is een prototype nodig. In de meeste gevallen worden er meerdere prototypes gemaakt. Ieder prototype is anders, want er worden aanpassingen gedaan wanneer er iets niet klopt of goed werkt. Soms heb je voldoende aan een paar prototypes, maar het kan ook maar zo zijn dat er talloze prototypes nodig zijn. Met behulp van proces simulatie maak je hier voor eens en voor altijd een einde aan. Waarom? Omdat je het product of de dienst vooraf virtueel kunt testen en bekijken. Dit houdt in dat je voortaan nooit meer onnodig veel prototypes moet produceren. Nee, want door het prototype virtueel te bekijken en aan te passen heb je vaak genoeg aan slechts één (of misschien twee of drie) exemplaren. En dat zijn er ongetwijfeld aanzienlijk minder dan nu het geval is!